CLOSE MENU

Cup containing dried fruit

Fruit was considered a delicacy and was generally consumed fresh. There were also methods to produce jams, as a carob compote found on a small reed table bears out. Grapes, tamarind, figs, pomegranates and dates might were used to make refreshing fruit juices, and to sweeten beverages and baked foods. Some fruits also had medicinal properties: the dum palm was used both as a sweetener and to alleviate hypertension and prevent cardiovascular diseases.

Suppl. 8346
Clay+orgnaic materials / Clay+organic remains
17.2 cm x 4.3 cm
1425–1353 BCE
New Kingdom
Eighteenth Dynasty
Amenhotep II / Tuthmosis IV / Amenhotep III
Deir el-Medina / tomb of Kha (TT8)
Excavation Ernesto Schiaparelli, 1906
Museum / Floor 1 / Room 07 / Vetrina 09
  • Mattirolo, Oreste-Mattirolo, O., “I vegetali scoperti nella tomba dell'architetto Kha e di sua moglie Mirit nella necropoli di Tebe, dalla Missione Archeologica Italiana diretta dal senatore E. Schiaparelli”, Atti della Reale Acc. delle Scienze di Torino 61 (1926), p. 558.
    Tipo=Articolo di periodico SottoTipo= Autore=Mattirolo, Oreste-Mattirolo, O. Titolo=I vegetali scoperti nella tomba dell'architetto Kha e di sua moglie Mirit nella necropoli di Tebe, dalla Missione Archeologica Italiana diretta dal senatore E. Schiaparelli Sottotiolo= In=Atti della Reale Acc. delle Scienze di Torino Collana= Opera=61 Luogo=Torino Anno=1926 Menzionato=p. 558 Illustrazione=
Museo Egizio